Jacques Allier

En fransk bankmann i den hemmelige krigen

Franskmannen Jacques Allier var president av Fransk-Norsk Handelskammer i syv år. Allier spilte en viktig rolle i å styrke fransk-norske relasjoner, samt at han hadde en helt spesiell rolle under andre verdenskrig. Allier kom til Norge som ansatt i den franske banken Paribas. I Norge jobbet han tett med norsk næringsliv og spesielt med Norsk Hydro. På bakgrunn av dette fikk han under andre verdenskrig et helt spesielt oppdrag fra det franske forsvarsdepartementet.

Historien begynner i 1905...

På begynnelsen av 1900-tallet var Paris verdens finanshovedstad, og det var derfor naturlig at franske penger stod for en viktig del av oppstartskapitalen til Norsk Hydro i 1905. Franske investorer innlemmet under paraplyorganisasjonen Paribas stod for 90% av oppstartsmidlene til Norsk Hydro, og de to bedriftene har bevart sitt nære forhold siden den gang.

Norsk Hydro spesialiserte seg tidlig i å produsere deuteriumoksid, bedre kjent som tungtvann. Tungtvann ble i utgangspunktet brukt i kreftforskning. En fransk Professor, Frédéric Joliot-Curie, klarte derimot å bevise at tungtvann også kunne brukes i atomenergi-prosesser. Dette førte til at Frankrike og Tyskland hev seg ut i en kamp for å få fatt i Norsk Hydros tungtvann.

Jacques Allier fikk det hemmelige oppdraget med å kjøpe hele tungtvann-lageret til Norsk Hydro, tilsammen 185 kg, og å transportere det til Frankrike. Norsk Hydros generaldirektør, Axel Aubert, godtok umiddelbart forespørselen basert på sitt gode forhold til franskmennene. Tungtvannet ble sendt til Frankrike via Skottland, rett under nesa på tyskerne.

Da den tyske invasjonen utviklet seg betydelig i Frankrike i mai 1940, ble bestanden fraktet og deretter gjemt i safene i Banque de France i Clermont-Ferrand, og avsluttet forskningen til professoren og teamet hans. Da nederlaget virket overhengende, ble tungtvann i juni 1940 sendt til England. To forskere og kolleger fra Joliot-Curie, Halban og Kowarski, følger med på forskyvningen av tungtvannsbestanden og vil fortsette forskningen sin, Joliot-Curie blir igjen i Paris.

Til slutt, etter tysk invasjonen av Norge, som deretter tok kontroll over Rjukan-fabrikken og dens tungtvannsproduksjon, vil amerikanske forskere overta forskningsprosjektet og vil klare å mestre atomreaksjonen. De allierte vant dermed atomvåpenløpet mot tyskerne, hvis hjemsendelse av bestanden av tungtvann ble forhindret i 1944 av en norsk patriot.

I 1948 spilte Allier rollen som seg selv i den fransk-norske filmen "Kampen om Tungtvannet," regissert av  Jean Dréville.

Source :

BNP Paribas

Andre historiske figurer i Kammeret

Close

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Close

Meld deg på vårt nyhetsbrev!